Doç.Dr.İlker Sarıkaya

Bacak Topuk Arkası Kas Gevşetme

Kas Gevşetme Ameliyatı

Gastroknemius kası kaval kemiğinin arkasında diz ile topuk arasında yerleşir. Serebral palsi gibi hastalıklarda artmış spastisite sonrası gerginliği artan bu kas parmak ucunda yürümeye ve yürüme mekaniğinin bozulmasına yol açabilir. Çocuk ortopedi uzmanının değerlendirmesine bağlı olarak bu durumlarda kaval kemiğinin orta hizasının biraz aşağısından bu kasın zarına yaklaşık 3 cm’lik bir kesi ile ulaşılarak gevşetmesi yapılabilir. Aynı zamanda yine muayeneye bağlı olarak kasın ucunda aşil tendonu topuk arkası seviyesinden gevşetilebilir.

Kas Gevşetme Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sırasında yapılan muayeneye bağlı olarak hastaya alçı uygulaması yapılabilir. Alçı yapılmadığı durumlarda ise hastanın ameliyat sonrasında ayağı uygun pozisyonda tutacak bir destek aygıtı (breys) takması sağlanır. Ameliyattan önce yürüme yeteneği olan hastaların ameliyat sonrasında alçı veya breys üzerine basarak yürümelerine izin verilir. Hastaların 10. ve 21. günlerde çocuk ortopedi doktoru tarafından kontrolleri yapılmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

bilgi

İlgili Yazılar

İnsan vücudunun bütün yükünü birbiri üzerine uyumla yerleşmiş 33 adet omur adı verilen kemik  taşımaktadır. Bu omurların oluşturduğu vücudun ana…
Günümüzde çocuk ortopedi hekimlerine sık başvuru nedenlerinden biri çocukluk çağındaki bireylerin ortopedik travmalarıdır. Çocukların sıkça yaralanma eğilimlerinin yanında, dayanıklılıkları ve…
Pes Ekinovarus Her 1.000 doğumda bir görülen pes ekinovarus, erkek çocuklarında kızlara oranla daha sık görülür. Aileleri tedirgin eden bu hastalıkta…