Doç.Dr.İlker Sarıkaya

Çocuklarda Omurga Problemleri – Skolyoz

Skolyoz Nedir?

Omurgamız bir bütün olarak vücut ağırlığının tümünü taşımak ve aktarmak için organize olmuş omur denilen 33 adet kemik yapıdan oluşmaktadır. Normal sağlıklı bir bireyde omurga baş-pelvis (leğen kemiği) -ayakların orta noktasının aynı dikey hizada dizilmesini sağlayan ana yapıdır. İnsanın ayakta iki ayağı üzerinde yürüme hareketine ayak uydurmak üzere omurganın kendine ait normal eğrilikleri vardır. Bu eğrilikler sagittal planda (yandan bakışta) yerleşmişlerdir. Omurga, baş ve bel bölgesinde öne doğru eğimli iken sırt ve kuyruk sokumu bölgesinde hafif arkaya eğimlidir.

Sağlıklı normal bir omurganın önden görünümünde sağa veya sola doğru bir eğimi yoktur. Omurganın önden bakışta sağa veya sola doğru eğrilmesi ve çoğunlukla beraberinde kendi ekseninde dönmesine skolyoz adı verilir. Bu eğriliklerden veya asimetrik oluşumdan kalçaların asimetrisi, sırtta kaburgaların bir tarafta daha fazla kıvrılmış olması, bir omuzun daha alçak seyirli olması gibi dış görünümde erkenden göze çarpan bulgular ile şüphelenilebilir.

Skolyoz Nasıl Teşhis Edilir?

Skolyoz sıklıkla ergenlik çağında tespit edilse de her yaş grubunda görülebilmektedir. Ergenlik çağındaki bireylerin %10’unda görülebilen skolyoz, herhangi bir nedenle ama genellikle ebeveynler tarafından şüphelenilmesi üzerine doktora başvurma ile tanı alır. Skolyoz vakalarının çoğu sebebi bilinmeyen skolyoz grubundadır. Bu tip skolyoz kız çocuklarında daha sık görülmektedir.

Skolyoz taraması, çocuğun üzerindeki kıyafetleri çıkartıldıktan sonra öne eğilmesi sırasında çocuk ortopedi hekimi tarafından omurganın diziliminin gözlenmesi ile yapılmaktadır. Çocuklarda görülme sıklığı da akılda tutulduğunda, her çocuğun belirli aralıklarla skolyoz açısından tarama amacıyla değerlendirilmesi uygun olacaktır. Skolyoz şüphesi klinik muayene ile oluşan çocuklara ileri tetkikler yapılması uygundur.

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz tanısı sonrasında hastaların %20-30’unda tedaviye gereksinim görülmektedir. Tedavi seçeneği ise çocuğun yaşına ve eğriliğin derecesine göre değişmektedir. İleri derecedeki eğriliklerde ameliyat ile tedavi seçeneği de değerlendirilmektedir. Erken tanı ile ameliyat ile tedavi ihtimali anlamlı ölçüde düşürülebilmektedir. Ameliyat dışı tedavi için fizyoterapiden çeşitli korse uygulamalarına kadar oldukça farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

bilgi

İlgili Yazılar

Perthes hastalığı, femur denilen uyluk kemiğinin en üst kısmındaki yuvarlak baş bölgesindeki kan dolaşımının bozulması sonucu oluşur. 4 – 8…
Düz Tabanlık Nedir? Ayağın normal anatomisinde taban kısmında çeşitli eğrilikler vardır. Ayak kemiklerinin dizilimi ile oluşan bu kavisler kas ve…
Pes Ekinovarus Her 1.000 doğumda bir görülen pes ekinovarus, erkek çocuklarında kızlara oranla daha sık görülür. Aileleri tedirgin eden bu hastalıkta…