Doç.Dr.İlker Sarıkaya

Doğumsal Kol Felci – Brakial Palsi

Genellikle zor geçen doğum sırasında bebeğin omuriliğinin boyun seviyesinden başlayıp koltuk altından geçerek ele kadar uzanan sinir yapılarının gerilmesi nedeniyle farklı ciddiyet derecelerinde o taraf kol, ön kol ve elde gelişen kas güçsüzlüğü veya felce brakial palsi denir.

Görülme sıklığı 1000 yeni doğan çocukta 1 ile 4 arasında değişmektedir. Oluşma ihtimalini artıran faktörler ise çoğul gebelik, bebeğin boyut olarak büyük olması, uzun süren zorlu doğum, bebeğin bacakları ile doğum kanalına girmesi yani ters gelmesi olarak sıralanabilir.

Bu durum bebeklerin büyük kısmında, 2 yaşına kadar kendiliğinden gerileme gösterebilmektedir. Bu ihtimal bebeğin muayenesi ile öngörülür. Ancak her durumda bebeğin eklem hareketlerinin korunması ve daha aktif kullanabileceği bir üst ekstremiteye sahip olması için tedavi alması gereklidir. Kendiliğinden gerilemeyen veya gerilemeyeceği öngörülen bebeklerde ve çocuklarda ise bazı ameliyatlar ile kolun daha aktif kullanılabilmesi sağlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

bilgi

İlgili Yazılar

Serebral palsi hastalığında kalça eklemi çevresindeki kasların dengesiz çalışmaları nedeniyle ve gerek leğen kemiğinde eğrilikler gerekse omurgadaki eğriliklerin de eklenmesi…
Çocuklarda sırt ağrısı genellikle 12 ila 18 yaşlar arasında sıklıkla görülmektedir. Bunun nedeninin genellikle sırtta taşınan ağır sırt çantasına bağlı olduğu…
Ayağı oluşturan kas ve kemiklerin meydana getirdiği kavisler vardır. Bu kavislerden en önemlisi olan iç taraftaki uzunlamasına kavisin olmamasına düztabanlık…