Doç.Dr.İlker Sarıkaya

Çocuklarda omurga sorunları

İnsan vücudunun bütün yükünü birbiri üzerine uyumla yerleşmiş 33 adet omur adı verilen kemik  taşımaktadır. Bu omurların oluşturduğu vücudun ana iskeletine omurga adı verilmektedir. Sağlıklı bir insanda, omurgalar baş-ayak hizasında bir çizgi üzerinde düz olarak yerleşmiştir. İnsanoğlunun iki ayağı üzerinde anatomik duruşuna bağlı olarak omurga baş ve bel bölgesinde  hafifçe içe doğru, sırt ve kuyruk bölgesinde ise hafifçe dışa doğru eğimlidir.Sağlıklı bir kişinin omurgası sağa veya sola doğru eğimli değildir.

Omurganın, orta hattan kayarak sağa veya sola doğru eğrilmesine ve kendi ekseninde dönmesine skolyoz adı verilir. Omuzların asimetrisi, kalçanın bir tarafa doğru daha çıkık olması veya sırtta bir sağa veya sola doğru omurganın kıvrımlanmış olması skolyozun belirtileri olabilir.

Skolyoz her yaş grubunda görülebilen bir omurga bozukluğudur; ancak en sık ergenlik çağında ortaya çıkmaktadır. Ergenlik çağına gelmiş her 10 çocuktan 1 tanesinde belirli bir derecede skolyoz mevcuttur ve ergenlik çağının herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Vakaların büyük bir kısmı sebebi bilinmeyen skolyozdur. Kız çocuklarında 8 kat daha fazla görülmektedir. Skolyoz  muayenesi oldukça basittir. Çocuğun öne eğilme muayenesi skolyoz taraması ve teşhisinde ilk basamaktır. Çocuğun omurga gelişimi tamamlanana kadar belirli aralıklarla muyane edilmesi skolyozun erken teşhisi açısından önemlidir. Skolyoz şüphesi olan çocuklarda tanı için ileri tetkikler yapılması gerekli olabilir.

Skolyozu olan her 10 skolyozlu çocuktan sadece  2 veya 3 tanesi tıbbi tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Tedavi seçenekleri çocuğun yaşına, skolyozun derecesine göre değişmektedir. İlerlemiş vakalarda eğriliğin ameliyat ile düzeltilmesi gerekebilir. Ameliyatı önlemenin en kolay yolu özellikle kız çocuklarının ilkokul bitirme döneminde sırt muayenelerinin yapılarak erken tanının konulmasıdır. Bu şekilde tanı konulan çocuklar ortezler kullanılarak tedavi edilebilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

bilgi

İlgili Yazılar

Tibialis Anterior Tendon Transferi Serebral palsili çocuklarda kas spazmına bağlı olarak veya çarpık ayak hastalığında, ayak ön kısmında içe dönüklük…
Tedavinin Süresi Boy uzatma tedavisinde ameliyat sonrasında rehabilitasyon ve egzersiz çok önemlidir. Uzatma süresince ve kemik iyileşmesi beklenirken egzersiz programına devam edilir….
Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) Kalça eklemini oluşturan kemikler arasındaki doğuştan gelen uyumsuzluğa “gelişimsel kalça displazisi/doğumsal kalça çıkığı” denmektedir. Klinik önemi…